Инфлацията в еврозоната на 28-месечен връх

Икономиката на валутния съюз расте с 1,6% през третото тримесечие

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Инфлацията в еврозоната достигна 0,5% на годишна база през октомври, което е най-високото ѝ ниво от юни 2014 насам, с други думи тя достига 28-месечен връх. През юни 2014 ценовото равнище в еврозоната отново нарасна с 0,5% на годишна база, като оттогава не успяваше да досигне тази граница, а през това време еврозоната дори отчиташе дефлация в рамките на 8 месеца. Очакванията на анализаторите бяха именно за достигането на границата от половин процент. В същото време базисната инфлация бележи ръст от 0,8 на сто на годишна база, показва официалната статистика.


Източник: tradingeconomics.com

Мерките на разхлабена парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) изглежда започват да дават резултат, а еврозоната устойчиво успява да избегне инфлацията няколко месеца подред. Следващата среща на Управителния съвет на ЕЦБ е след 2 дни – на 2 ноември, но на нея няма да бъдат взимани решения за паричната политика. За пазарите по-важно е какво ще се случи на 8 декември, когато ЕЦБ ще заседава на тема парична политика във Франкфурт, като не липсват очаквания за удължаване на срока на количествените улеснения или други промени в програмата на ЕЦБ в посока увеличаване на стимулите.

Макар и на 28-месечен връх, инфлацията в еврозоната остава далеч от целта на европейската парична институция от 2%.

Освен данни за инфлацията, официалната статистика на Евростат днес, 31 октомври, ни даде по-голяма представа и за икономическото развитие на еврозоната. През третото тримесечие на годината европейският валутен съюз е отбелязал икономически ръст от 1,6% на годишна база и от 0,3% на тримесечна база. По този начин се запазва растежът, който икономиката на еврозоната отчете и през второто тримесечие. Трябва да отчетем, че данните, изнесени днес, са предварителни, като на 15 ноември очакваме второто им четене, на което могат да настъпят промени.

В същото време еврото се е насочило към най-големия си месечен спад спрямо долара от май насам заради спекулациите, че ЕЦБ ще продължи да разхлабва паричната политика, докато Федералният резерв на САЩ може да повиши лихвите до края на годината. Вероятността това да се случи до края на 2016, която пазарите възприемат, е 69%.

 

Последни новини
Още от Новини