Бюджет 2017 влиза в Народното събрание днес

31 октомври е крайният срок финансовата рамка за 2017 да влезе за гласуване в Народното събрание

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Бюджетните закони ще бъдат разгледани от правителството днес, 31 октомври, на извънредно заседание. До края на деня по Закона за публичните финанси финансовата рамка за следващата година трябва да бъде внесена в Народното събрание. Догодина дефицитът ще е над 1,3 млрд. лева. Правителството обещава да не тегли нов външен дълг, а в края на годината общо задълженията на държавата да са по-малко в сравнение с края на 2016, предаде БНР.

Именно бюджетният дефицит е една от основните теми, свързани с бюджет 2017, след като очакванията на повечето анализатори бяха 2016 да приключи на малък минус за държавните финанси, а през 2017 вече да се поддържа балансиран бюджет. Прогнозата, заложена в Бюжет 2017 на Министерство на финансите обаче показа, че това няма да стане факт поне до 2019, като и за трите години, които идват, са заложени дефицити - 1,4%,1% и 0,5% съответно.

От догодина минималната работна заплата ще бъде 460 лева въпреки недоволството на работодателите. В петък, 28 октомври, на извънредно заседание на Тристранния съвет работодателите и синдикатите приеха предложенията, но със забележки.

Синдикатите подкрепят текста за минималната работна заплата. Според Пламен Димитров от КНСБ това не би се отразило на стабилността на бюджета. И синдикати, и работодатели настояват за повече средства за образование, наука и здравеопазване, въпреки че и трите сфери са изведени като приоритет.

Според бизнеса парите трябва да бъдат взети от значително по-големия бюджет за отбрана и сигурност. Божидар Данев от стопанската камара каза, че за разкриване на едно престъпление през 2010 бюджетът е разходвал 2350 лв., а през 2015  – 4200 лв. За разкриване на 1 лев щети от икономически престъпления през 2010 бюджетът е отделял 3 лв., а през 2015 г. – 29 лв.

Приоритетите в Бюджет 2017 са фокусирани върху мерки, свързани с насърчаване на реформите в сектор „Образование", поддържане на модерни и боеспособни въоръжени сили и развитие на отбранителните способности на страната, подобряване на функционирането на системата на здравеопазването, както и изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, информира Investor.bg при публикуването на Бюджет 2017 на сайта на Министерството на финансите.

 

Последни новини
Още от Новини