Потребителското доверие в САЩ на най-ниско ниво от 2014

Президентските избори са един от основните фактори за потребителските настроения

Снимка: Chris Goodney/Bloomberg Снимка: Chris Goodney/Bloomberg

Потребителското доверие в САЩ падна до най-ниското си ниво от 2014 насам. Американците са по-малко оптимистично настроени за настоящите и бъдещи икономически условия в седмиците преди президентските избори, пише Bloomberg.

Индексът за потребителското доверие на University of Michigan се понижи от 91,2 пункта до 87,2 пункта през септември. Средната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg, предвиждаше ниво от 88,2 пункта след предварителния прочит от 87,9 пункта по-рано този месец. Дългосрочните очаквания за инфлацията се понижиха до рекордно ниско ниво.

Отслабването на потребителското доверие предполага, че потреблението ще остане слабо. Това се потвърди и в данните за ръста на БВП на САЩ, публикувани вчера, които показаха, че потреблението има по-малък принос към икономическия растеж през третото тримесечие спрямо предходното. Макар че се наблюдава ръст на заетостта и повишаване на заплатите, несигурността от предстоящите избори може да натежи върху потребителското доверие.

 „Няма съмнение, че този фактор оказва влияние“ в понижаването на потребителското доверие, коментира Ричард Къртин, директор на University of Michigan. Изчисленията показват, че несигурността, продиктувана от предстоящите избори, влияе на индекса за потребителското доверие с 3 базисни точки.

По-голямата част от анкетираните в проучването очакват, че Хилъри Клинтън ще спечели президентските избори. 35% от респондентите очакват добри времена за икономиката за следващата година, което е най-слабият резултат от ноември 2013.

Последни новини
Още от Новини