Краят на преговорите за ТПТИ все още не е настъпил

Според еврокомисаря по търговията Малмстрьом преговорите ще продължат с новата администрация в САЩ

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Tърговското споразумение между Европейския съюз и САЩ все още не е мъртво и преговорите ще продължат с новата администрация във Вашингтон след изборите. Това заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, съобщи Investor.bg.

По думите на Малмстрьом уроците от преговорите с Канада ще помогнат за постигане на споразумение със САЩ.

Премиерът на Валония Пол Магнет, който поведе съпротивата срещу споразумението CETA, заяви в петък, че с консенсуса, който е успял да договори, Трансатлантическото партньорство за търговия и ивестиции (ТПТИ / TTIP) е „мъртво и погребано“. Аналогичното споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) трябва да бъде подписано в неделя след първоначална съпротива от властите в белгийския регион Валония.

Малмстрьом заяви, че не е съгласна с тази оценка и че работата ще продължи с новата администрация в САЩ. „ТПТИ не е мъртво, но то все още не е споразумение“, каза тя в Брюксел след церемонията, на която Белгия формално даде своето съгласие за подписването на CETA.

“Изборите в САЩ по естествен път ще сложат пауза в преговорите и ще ги подновим с новите власти”, каза Малмстрьом.

И ТПТИ, и CETA предизвикаха демонстрации от страна на синдикати и активисти, които твърдят, че споразуменията ще навредят на работниците, околната среда и стандартите за обществено здраве, като позволят корпорациите да притиснат демократично избраните правителства в Европа.

 

Последни новини
Още от Новини