Липсата на качествени кадри е основен проблем пред бизнеса у нас

Около това мнение се обединиха топ мениджъри у нас

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Липсата на качествена работна ръка е сред основните предизвикателства пред бизнеса у нас. Това стана ясно от казаното от шестима от десетимата финалисти в деветото издание на конкурса Мениджър на годината, организиран от списание Мениджър.

Днес, 28 октомври, станаха ясни имената на десетимата финалисти, от които ще бъде избран Мениджър на годината след 1 месец. Финалистите са от разнообразни сфери на бизнеса, като впечатление направи, че всички от  присъстващите днес шестима топ мениджъри очертаха проблемът с кадрите като основен.

През тази година в конкурса участваха 52 мениджъри, които бяха сведени до 10 финалисти чрез методология на Deloitte Bulgaria, която ги оценява по финансови резултати на компаниите, които урпавляват (с 50% тежест), корпоративни практики (40%) и лични качества (10%).

Аутосорсинг индустрията в България расте с много сериозни темпове – по 20% годишно, като основно предизвикателство за нея се явява недостигът на кадри и това, че много хора напускат България, каза Ксавие Марсенак, президент на TELUS International Europe – един от най-големите доставчици на аутсорсинг услуги в Източна Европа.

Друг финалист в конкурса - изпълнителният директор на Адастра България Любомир Овчаров - също коментира, че очаква 2017 да е много успешна, но недостигът на кадри пречи на компанията.

Около това мнение се обединиха и Томи Вер Елст, генерален мениджър на Sensata Technologies Bulgaria и изпълнителният директор на Еко България Георги Деянов.

52-те компании, управлявани от кандидатите в тазгодишното издание на конкурса, печелят приходи от общо 5 млрд. лева, а над 40 хил. души работят за тях през 2016. Липсата на финалист от банковия сектор в топ 10 вероятно се дължи на стрес тестовете, които са изсмукали ресурса, каза Тодор Тодоров, директор финаново консултиране на Deloitte.

 

Последни новини
Още от Новини