Колебливият ръст на Франция не може да се сравнява с експанзията в Испания

БВП на Франция расте 0,2%, а на Испания – с 0,7% през третото тримесечие

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Френската икономика се възстановява през третото тримесечие на 2016 след колебливото ѝ представяне, което доведе до изоставането на втората по големина икономика в Европа спрямо представянето на съседни страни като Испания, например, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Франция нараства с 0,2% през трите месеца до септември, след като отчете свиване с 0,1% предходното тримесечие, посочват от Националната статистическа агенция Insee. Данните са в унисон с прогнозите на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, които очакваха ръст на икономиката от 0,3%. БВП на Испания расте с 0,7% през третото тримесечие, оправдавайки очакванията на анализаторите.

Данните предоставят първи прочит на икономическото представяне на еврозоната след решението на британците да напуснат ЕС, което повиши рисковете пред крехкото ѝ възстановяване. Различието в представянето на отделните страни членки на еврозоната се очаква да се запазят, като прогнозите сочат, че френската икономика ще се разшири по-малко от половината от ръста на икономиката на Испания.

Общата картина показва, че има слаба конвергенция между изоставащите страни като Франция и Италия и по-добре представящите се икономики като Испания“, коментира Фредерик Дюкрозе , икономист в Banque Pictet & Cie в Женева.

Графика: Bloomberg

Слабото представяне на Франция създава натиск върху президента Франсоа Оланд, който обещава да обяви до средата на декември дали ще се кандидатира за втори мандат на президентските избори, които са след по-малко от шест месеца. Финансовият министър Мишел Сапин допуска, че данните през третото тримесечие ще създадат трудности пред правителството да постигне таргета си за икономическия растеж за тази година от 1,5%, макар че той отхвърля допусканията, че социалистическата партия търси алтернативен кандидат за президентските избори.

Възстановяване на две скорости

В Испания устойчивият ръст на потребителската активност и износа подкрепят поддържането на темпа на възстановяване като отражение на предишни реформи и еднократни стимули от по-ниските цени на петрола. Безработицата в страната падна до 6-годишно дъно през третото тримесечие, макар че по-голямата част от откритите нови работни места са обвързани с краткосрочни договори.

Възстановяването на две скорости в региона поддържа натиска върху ЕЦБ да продължи с безпрецедентните стимули. Главният икономист на централната банка Питър Прает коментира в сряда, че „макар и възстановяването на еврозоната да показва признаци на адаптивност, рисковете пред нейното влошаване остават“. Следващата среща на ЕЦБ е през декември, когато ще бъдат публикуван докладът, програмата за количествени улеснения и новите прогнози.  

Последни новини
Още от Новини