Икономиката на САЩ расте с най-бърз темп от 2 години

БВП се повишава с 2,9% през третото тримесечие на 2016

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

БВП на САЩ нараства с 2,9%, с което отбелязва най-голямо си повишение от последните 2 години, следвайки ръст от 1,4% през предходното тримесечие, показват данни на Министерство на търговията на САЩ. Средната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg, беше за ръст от 2,6%. Потреблението, което генерира най-голяма част от ръста на икономиката, расте с по-бавен темп от очакванията, които бяха за 2,1%.

Данните са в унисон с перспективите на паричните власти на САЩ, според които икономиката отбелязва слаб, но стабилен прогрес. В същото време, подобряването на заетостта и устойчивият ръст на доходите са здрава основа за насърчаване на потребителската активност на домакинствата като основен двигател на икономическия растеж в контраст с забавянето на бизнес инвестициите.

Потребителските покупки нарастват почти наполовина спрямо нивата от предходното тримесечие, а корпоративните инвестиции в оборудване се понижават за четвърто поредно тримесечие.

Запасите на дълготрайни стоки се възстановяват през третото тримесечие, след като отчетоха свиване предходните три месеца на годината, допринасяйки за ръста на икономиката за пръв път от началото на 2015. Износът се ускорява, като приносът му към БВП е най-голям от последните три месеца на 2013.  

 

Последни новини
Още от Новини