ЕК разширява мониторинга над България от догодина

Мерките ще обхванат още институции от съдебната власт

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

От следващата година ще бъде въведен нов, по-динамичен подход във връзка с мониторинга над българската съдебна система, върховенството на закона и корупцията. Това написа председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в писмо до българския премиер Бойко Борисов.

„Смятам, че прогресът, който България направи през последните години в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, може да изисква по-динамичен контрол, за да има пълно обхващане на дългосрочните тенденции, които може да се изгубят в годишните цикли на отчитане“, пише Юнкер в отговор на изпратено от Борисов писмо по-рано този месец, съобщава Novinite.com.

Борисов е предложил сътрудничеството да обхване Висшия съдебен съвет или Инспектората, а Юнкер споделя планове за изграждане на цялостна антикорупционна институция.

На директора на Службата за подкрепа на структурните реформи Мартен Вервей е било наредено бързо да проучи възможностите за разширяване на експертния анализ върху съдебните институции в България по подобие на този, който в момента тече за прокуратурата. 

Последни новини
Още от Новини