Очаква се рекордна година за туризма

България е посрещнала 5 млн. чуждестранни туристи през летния сезон

Черно море. Снимка: Freeimages.com Черно море. Снимка: Freeimages.com

България е посрещнала 5 млн. чуждестранни туристи през летния сезон, като това е с 18% повече спрямо същия период на миналата година. Този рекорд потвърждава, че това е най-добрият летен сезон за туристическия сектор. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на пресконференция за отчитане на Летен сезон 2016, цитирайки данни на НСИ.

Посоченият брой туристи се отнася за активния летен сезон (юни-септември). Ако се вземат предвид и данните от крилата на сезона, то за периода април-септември България е посетена общо от 6 млн. чужденци, което представлява ръст от над 17% спрямо година по-рано.

Според Ангелкова ако тази тенденция се запази, не само Лято 2016 ще е рекордно, но и цялата година.

Тя посочи, че само за първите 9 месеца България е посрещнала близо 7 млн. чуждестранни граждани. За сравнение, за цялата 2015 страната ни е посетена от около 7.1 млн. чуждестранни туристи – т.е. резултатите само за деветмесечието вече приближават миналогодишната база.

Българският туристически сектор е посрещнал и обслужил общо около 10 млн. туристи до септември, каза още Николина Ангелкова.

„За първите девет месеца на тази година българите, които са избрали България за своята почивка, са близо 2,9 млн.“, допълни министър Ангелкова. Спрямо същия период на 2015 има ръст от 8%, а само за лятото, в периода април-септември 2016 българските туристи в България са нараснали с над 7% (през 2015 са 1 992 815, а през 2016 са 2 136 676, разлика от 143 861).

По данни на БНБ приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс за първите осем месеца на 2016 възлизат на над 4,7 млрд. лв. Това означава, че за периода януари-август 2016 приходите от международен туризъм са с 621 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, което е ръст от 15%.  

Последни новини
Още от Новини