Молбите за помощи при безработица в САЩ намаляват за първи път от три седмици

Кои са причините за това

Снимка: Ian Thomas Jansen-Lonnquist/Bloomberg Снимка: Ian Thomas Jansen-Lonnquist/Bloomberg

Молбите за помощи при безработица в САЩ отбелязват понижение за първи път от три седмици, задържайки се на 40-годишно дъно, пише Bloomberg.

Те са спаднали с 3 хил. до 258 хил. през седмицата, завършваща на 22 октомври, съобщават от Министерството на труда. Средната прогноза на анкетираните от Bloomberg икономисти залагаше на 256 хил. молби.

С подобряването на условията на трудовия пазар и задържането на безработицата на нива от или под 5% тази година, има все по-малко квалифицирани кадри за свободните позиции, което кара мениджърите да задържат персонала си.

Молбите са под 300 хил. вече 86 поредни седмици, което е най-дългият период от 1970 насам и е знак за стабилен трудов пазар.

Очакванията на икономистите от Bloomberg варираха в диапазона 245 хил. и 270 хил. Министерството на труда ревизира данните от миналата седмица на 261 хил. от първоначалните 260 хил.

Осреднената четириседмична стойност, която е по-слабо волатилен измерител от седмичната, се повишава до 253 хил. от 252 хил. седмица по-рано.

Броят на хората, продължаващи да получават обезщетения за безработица спада с 15 хил. до 2,04 млн. през седмицата, завършваща на 15 октомври.

Сред факторите, които са довели до понижение на молбите за безработица, са намаляване на продължителността на обезщетенията и промени в технологията на регистриране на молбите.  

Последни новини
Още от Новини