ЕК няма да санкционира Газпром за цените в Източна Европа?

Медведев и Вестагер се срещат в края на седмицата

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

ЕК няма да глобява Газпром за злоупотреба с монополно положение в България, Естония, Латвия, Литва и Полша, пише Financial Times.​

След петгодишно разследване на дейността на руския газов гигант Европейската комисия е близо до споразумение с Газпром, което вероятно няма да се хареса на Източна Европа и балтийските страни, твърдят източници на FT. 

Според медията Газпром е на път да се измъкне от заплащане на глоба за ограничаване на конкуренцията и използване на господстващо положение, но ще трябва да даде правно обвързващо обещание за промяна на оперативните си методи в бъдеще.

Ако Газпром отново наруши правилата на конкуренцията, ЕК може да глоби компанията в размер на до 10% от годишните й приходи.

Според Financial Times "сделката вероятно ще разгневи източноевропейските и балтийските държави, които водят борба за по-строг подход".

"Сделката потенциално бележи повратна точка в една от най-важните антитръстови битки на Европейската комисия. Бившите социалистически страни членки на ЕС гледат на него като на тест за това дали мощният антитръстов орган на блока ще защити техните интереси срещу руския монопол, хванал в мъртва хватка техните енергийни доставки. Полша и Литва, в частност, виждат в Русия опити за използване на газовите доставки в ролята на политически инструмент и са критични към Брюксел за това, че не се справя с несправедливите цени на горивата", пише вестникът.

Несправедливата цена на синьото гориво засяга България, Естония, Латвия, Литва и Полша, припомня медията.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер и главният изпълнителен директор на Газпром Александър Медведев трябва да се срещнат в края на тази седмица, за да постигнат споразумение или да обявят, че са много близо до такова.

Последни новини
Още от Новини