Deutsche Bank обяви изненадваща печалба

Нетната печалба на банката достига 256 млн. евро

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Най-голямата европейска инвестиционна банка Deutsche Bank обяви неочаквана печалба за третото тримесечие на 2016 на фона на по-слабите прогнози на анализатори в контекста на проблемите, свързани със съдебния спор и разходите за преструктуриране, предаде Bloomberg.

Нетната печалба на банката достига 256 млн. евро ($279 млн.) спрямо загуба от 6,01 млрд. евро за същия период на миналата година, съобщават от банката. Средната прогноза на 14 анализатори, анкетирани от Bloоmberg, беше за загуба от 394 млрд. евро.

55-годишният изпълнителен директор на Deutsche Bank Джон Краян предприе съкращения на работни места, прекрати изплащането на дивиденти и пристъпи към продажбата на рискови активи, за да подкрепи рентабилността и капиталовите буфери на банката, които бяха засегнати от казуса със съдебния спор, рекордно ниските лихвени проценти и по-стриктните регулации. Макар че Deutsche Bank отхвърли настояването на Министерство на правосъдието на САЩ за изплащане на глоба на $14 млрд. миналия месец, инвеститорите изразиха своите опасения относно финансовото здраве на банката, настоявайки за по-сериозно орязване на разходите.

„Има необходимост от постигането на по-голям прогрес по отношение на разходите“, коментира Маркус Ръселман, анализатор в Independent Research във Франкфурт. „Как ще изглежда банката в бъдеще зависи от уреждането на съдебния спор и плащането на глоба на съдебното министерство на САЩ. Оставяйки този казус зад себе си, те ще могат да се фокусират върху оперативния си бизнес“.

Графика: Bloomberg

Deutsche Bank изтри 41% от пазарната си оценка тази година, с което се нарежда като четвъртата най-зле представяща се банка сред 38-те финансови институции на Bloomberg Europe Banks и Financial Services Index. Credit Suisse Group AG, която също така преструктурира бизнесите си, за да се фокусира върху управление на благосъстоянието, се срина с 36% от началото на 2016.  

Последни новини
Още от Новини