Потребителските кредити във Великобритания растат с най-бърз темп от десетилетие

Жилищният пазар показва признаци на забавяне, посочват от Британската банкова асоциация

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Потребителските кредити във Великобритания се повишават с най-бърз темп от десетилетие насам на фона стимулиращите мерки от страна на Английската централна банка, съобщават от Британската банкова асоциация. 

В техния месечен доклад се посочва, че нивото на потребителските кредити расте със 6,7% на годишна база през септември спрямо 5,3% през същия период на миналата година, предаде Bloomberg. Това е най-голямото повишение от декември 2006 насам. Отпуснатите заеми по кредитните карти нарастват с 6,1%, докато краткосрочните заеми и овърдрафт кредитите растат със 7,2%, отбелязвайки най-висок ръст от 2013 насам.

Графика: Bloomberg 

„Нараства търсенето на краткосрочни заеми от потребителите, които целят да се възползват от рекордно ниските лихвени проценти“, коментира Ребека Хардинг, главен икономист на Британската банкова асоциация. „Този тренд се ускорява откакто Английската централна банка понижи основните лихвени проценти през август“.

Потребителските настроения рязко се влошиха след вота на британците да напуснат ЕС, но последните тенденциите при кредитирането могат да рефлектират върху перспективите за потребителското доверие. Продажбите на дребно се повишават с 5,4% на годишна база през третото тримесечие.

Предварителните данни за ръста на британската икономика през третото тримесечие ще бъдат публикувани в четвъртък, 27 октомври, като се очаква ръстът на икономиката да се забави до 0,3% спрямо 0,7% през второто тримесечие.

Търсенето на краткосрочни заеми е в контраст с търсенето на обезпечени заеми. Данните на Британската банкова асоциация показват, че одобрените искания за жилищен кредит са се понижили с 15% през септември в сравнение със същия период на миналата година и са с 3% надолу от началото на годината. Хардинг коментира още, че пазарът на недвижими имоти „продължава да показват признаци на забавяне“.

От центъра за икономически и бизнес изследвания посочиха, че Brexit ще засегне жилищния пазар във Великобритания. Те очакват ръстът на цените да се забави до 2,6% през следващата година спрямо очакваните 6,9% през 2016. В Лондон стойностите могат да се сринат дори с 5,6% през 2017, се казва още в техните прогнози. 

 

Последни новини
Още от Новини