Корабостроителите в Корея се готвят за съкращения

Кюнги Пак, Bloomberg News

Сух док в корабостроителницата на Hyundai Heavy Industries Co. в Улсан, Южна Корея. 10 ноември 2015. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Сух док в корабостроителницата на Hyundai Heavy Industries Co. в Улсан, Южна Корея. 10 ноември 2015. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Корабостроителната индустрия на Южна Корея, страната с трите най-големи производители в света, тази година е закрила над 20 000 работни места и може би съкращенията не са приключили, пише Bloomberg.

Hyundai Heavy Industries Co., Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. и Samsung Heavy Industries Co. са сред компаниите, направили съкращения. Индустрията може да изгуби до 40 000 работни места до края на годината по оценка на Корейския институт по труда.

Броят на заетите в сектора намаля на 163 000 души към края на юни от 183 000 в края на декември 2015 според Korea Offshore & Shipbuilding Association.

Чуйте коментара от Сингапур на Кюнги Пак, Bloomberg News във видеото от 26 октомври 2016.

Трите големи корабостроителници в Корея изгубиха 5,8 млрд. долара в последните 6 тримесечия заради забавени доставки и спад в търсенето на нови кораби и морски платформи, използване за добив на петрол. Бившият най-голям експортен сектор на Корея, корабостроенето в момента е десето място.

„Ако нещата не започнат да се променят догодина, очаква ни мъчителен и дълъг период”, каза Хон Сун-ин, изследовател в Korea Institute for Industrial Economics & Trade в Седжон, Южна Корея, цитиран от Bloomberg.

Контейнеровоз в корабостроителницата на Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. Ltd. на о-в Джодже, 4 ноември 2003. Photographer: Seokyong Lee/Bloomberg News

Това е пореден удар за морската индустрия след като седмата по големина контейнеровозна компания в света, Hanjin Shipping Co. От Южна Корея подаде молба за защита от кредитори на 31 август 2016.

От Южна Корея подаде молба за защита от кредитори на 31 август 2016.  В понеделник /24 октомври 2016/ Hanjin Shipping обяви, че затваря всичките си европейски операции. Компанията получи разрешението на съда в Сеул да затвори 8 от 10 дейности в Европа, включително регионалната централа в Германия. Активите на компанията по маршрута Азия-САЩ вече са готови за продажба и Hanjin преговаря с швейцарския корабен гигант Mediterranean Shipping Co. да продажба на терминала Лонг бийч в Калифорния, съобщава WSJ.

Последни новини
Още от Новини