Европейският парламент прекратява специалния мониторинг над България и Румъния

Ще бъде представен нов механизъм, който да е валиден за всички страни членки

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Европейската комисия трябва да представи нов механизъм за мониторинг на демокрацията и върховенството на закона във всички страни членки, реши Европейският парламент на заседание във вторник.

Депутатите одобриха с огромно мнозинство въвеждането му, съобщава Novinite.com. Това на практика означава, че настоящият Механизъм за сътрудничество и проверка, който се прилага единствено за България и Румъния, ще отпадне.

Новата система ще има обективни критерии и ще бъде приложена във всички страни членки на ЕС. Те ще бъдат наблюдавани в няколко области - демокрация, корупция, свобода на медиите, правосъдна система и основни човешки права.

Инициативата беше одобрена с мнозинство от 405 депутати, като 171 гласуваха против, а 39 се въздържаха. Механизмът трябва да гарантира, че “всички страни членки уважават ценностите, заложени в Договора за ЕС, и да създаде ясни, неполитически обвързани и основани на доказателства критерии за оценяване на демокрацията, върховенството на закона и основните човешки права (DRF) по систематичен начин и с равно третиране“.

Идеята е въпросните области за оценка да бъдат сведени до един инструмент и да заменят неефективните инструменти, които сега съществуват в рамките на ЕС.

Докладът ще бъде изготвян всяка година от ЕК при консултации с независими експерти. Институцията ще представи план до септември 2017.

Механизмът за сътрудничество и проверка не е изрично упоменат в съобщението. 

 

Последни новини
Още от Новини