Британците са готови да жертват търговията за по-малко чужденци

Изглежда стратегията на Тереза Мей е в съответствие с преобладаващите настроения в страната

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Британците са по-притеснени за контрола върху миграцията, отколкото за запазването на достъпа до единния европейски пазар, показва резултати от допитване, цитирани от Bloomberg. Това добавя още доказателства, че стратегията на британския премиер Тереза Мей за Brexit е в съответствие с преобладаващите настроения в страната.

Докато Великобритания се подготвя да напусне ЕС, над половината от населението определя притока на чужденци като по-притеснителен от това да се изгубят ползите от търговията с ЕС, твърди допитването, проведено от Survation Ltd. 58% от респондентите заявяват, че одобряват политиката на Мей, а само една четвърт са на противоположното мнение.

Резултатите съвпадат с текущия план на Мей да даде приоритет на контрола върху миграцията над преговорите за достъп до единния европейски пазар. Макар Лондон да е обезпокоен от възможността да изгуби привилегиите си в областта на финансовите услуги, останалата част от страната се тревожи, че все повече чужденци превземат работните места и това оказва натиск върху заплатите.

Миграционният проблем бива многократно изтъкван като една от основните причини за референдума на 23 юни и правителството си беше поставило за цел да намали нетната миграция до под 100 000 души на година. С намерение да затвърди идването си на власт Мей изглежда съсредоточена в това да изпълни желанията на гласувалото мнозинство, отколкото да защити интересите на банковия свят.

Потъващият паунд, който изгуби 18% от стойността си от референдума за Brexit насам, изглежда не е променил желанието на британците на напуснат ЕС, показва още проучването. Ако се проведе нов референдум сега, 47% от респондентите биха гласували за напускане, а 46% щяха да изберат да останат. Това все още е много тънка разлика.

Не всички публични допитвания обаче одобряват прочита на Мей относно това какво искат британците. Според едно проучване от миналата седмица, балансът се е обърнал в полза на достъпа до единния пазар вместо ограниченията върху имиграцията. И в двата случая се вижда обаче, че британците остават разделени.  

Последни новини
Още от Новини