Все повече гръцки бизнесмени регистрират фирми в България

Така те целят да избегнат високото данъчно облагане

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Над 15 000 гърци са регистрирали нови компании в България през първото тримесечие на 2016, съобщава Global Times, позовавайки се на данни на посолството на Гърция в София.

Средно по десет банкови сметки на ден се откриват в българските банки тази година, показва още докладът, цитиран от гръцкия ежедневник Vima.

Въпреки предупрежденията от страна на гръцкото финансово министерство, че нарушителите ще понесат тежки санкции, ако проверките покажат несъответствия, редица малки и средни предприемачи се отправят към България, за да избегнат данъчната лавина от последните години, казват представители на бизнеса в Гърция.

По данни на посолството през 2015 броят на гръцките компании, регистрирани в България, е бил 13 500, докато през 2013 те са били едва 9 000.

Ставката на корпоративния данък в Гърция е 29%, докато в България е 10%.

Изправени пред вълната от данъчни повишения от началото на гръцката криза през 2009, ударените от рецесията средна класа, служители с ниски доходи и пенсионери се борят да покрият разходите си.

След последната серия пенсионни реформи и промени в данъчната система от тази година лицата, упражняващи свободни професии в Гърция, трябва да плащат до 80% от декларирания си месечен доход за данъци и увеличени вноски за социално осигуряване, твърдят техните профсъюзи и счетоводители.

Ръководителят на фонда на упражняващите свободни професии в Гърция Димитрис Цакирис заяви, че неплащането на съответните задължения в Гърция и обръщането към България е „непатриотично поведение“.

Въпреки че избягването на данъците е определяно като основен фактор за кризата, повишеното данъчно облагане е критикувано като пречка срещу усилията Гърция да се върне към устойчив растеж.

По изчисления на финансовото министерство от началото на годината общият дълг на данъкоплатците достига 9 млрд. евро. 

Последни новини
Още от Новини