Белгия официално няма да подпише споразумението с Канада

Пол Манет каза, че няма да даде съглсасието си докато към Валония е поставен ултиматум

Сградата на Европейската комисия в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Сградата на Европейската комисия в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

По последния информации премиерът на Белгия Шарл Мишел е съобщил на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че неговото правителство не е в състояние да подпише търговското споразумение ЕС-Канада (CETA). Това съобщиха местни медии след днешната среща, организирана в резиденцията на Мишел в Брюксел с представители на регионалните власти.

Малко по-рано стана ясно, че премиерът на белгийската област Валония Пол Манет е настоял преди кризисната среща с премиера на Белгия Шарл Мишел, че няма да даде съгласието си за подписването на търговското споразумение между ЕС и Канада под натиск и към 17:00 ч. българско време информацията изглежда наистина е вярна.*

„Всеки път, когато се опитате да поставите ултиматум, той прави спокойния и демократичен дебат невъзможен. Нямаме нужда от ултиматум. Няма да решим нищо, докато сме поставени под ултиматум или под натиск“, каза  Пол Манет пред портери днес, 24 октомври, предаде Ройтерс.

Вчера Европейският съюз (ЕС) постави ултиматум на белгийското правителство да подкрепи търговското споразумение с Канада (СЕТА) до края на деня днес, 24 октомври. В противен случай планираната среща на върха за подписване на споразумението, която трябваше да се проведе в четвъртък, 27 октомври, ще бъде отменена.

От всички 28 страни членки на ЕС единствено белгийската област Валония за момента не иска да одобри търговското споразумение с Канада СЕТА. Белгийското правителство не може да даде съгласие за подписването на СЕТА без подкрепата на регионалните власти на петте области в страната, включително френскоговорящата Валония.

Доводите на лидера на Валония Пол Манет срещу споразумението са, че то е лошо за земеделците в Европа и дава прекалено много сила на световните корпоративни интереси.

„Не сме против споразумение с Канада. Но няма да подкрепим такова, което подяжда социалните стандарти и стандартите за околната среда, както и протекцията на публичните услуги. И не искаме никакви извъндържавни арбитражни механизми“, каза Пол Манет.

Търговското споразумение между ЕС и Канада предвижда елиминиране на 98% от митническите тарифи, което според експерти ще увеличи търговията между двете страни с около 20%.

Критиците на споразумението обаче смятат, че това ще доведе до занижаване на стандартите за продуктите и предимства на едрия бизнес, защото на корпорациите се позволява да съдят правителствата.
България и Румъния оттеглиха възраженията си срещу търговското споразумение ЕС-Канада (CETA), след като получиха писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани падат до края на 2017.

*Обновена към 17:00 ч.

Последни новини
Още от Новини