София е сред най-евтините пазари на офис, търговски и логистични площи в Европа

Темповете на ръст изпреварват средните за ЕС

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Въпреки че темповете на ръст изпреварват средните за ЕС, София все още се нарежда сред най-евтините пазари на офиси, търговски и логистични площи в Европа. 

Средният месечен наем на офис площите достига 13 евро на кв.м, а годишният – 156 евро на кв.м., показват данни на консултантската компания Cushman&Wakefield за третото тримесечие, цитирани от Investor.bg.

На годишна база ръстът на наемите на офисите в столицата през третото тримесечие достига 4%, а доходността се понижава с 0,5 базисни точки до 8%. За сравнение, средният ръст в ЕС е 1,7%, а за всички анализирани европейски пазари – 0,8%.

При търговските площи на водещите търговски улици – за София това е бул. “Витоша”, средният наем на кв. м площ се увеличава с 4,5% на годишна база до 46 евро (552 евро годишно) при стабилна доходност от 8,5%.

За сравнение, ръстът на наемите в ЕС достига 2,3% на годишна база през тримесечието, а за всички анализирани европейски пазари е 2,5%.

Единствено при логистичните площи наемите в София остават стабилни на ниво от 3,8 евро за кв.м и 46 евро годишно. При доходността се отчита плавен спад от 0,5 базисни точки до 9,5%.

За държавите от ЕС е отчетен ръст на наемите от 0,8%, а за всички анализирани пазари от Европа – спад от 0,5%.

Най-евтиният пазар на офиси в Европа е Любляна, където наемът на кв. м е 11,5 евро. Непосредствено след София е Скопие с 14 евро, следван от Вилнюс с 15 евро и Братислава с 15,5 евро.

При търговските площи по-ниски наемни равнища може да се намерят в повечето от другите централно- и източноевропейски пазари, включително и в някои германски градове – например Дюселдорф.

При логистичните площи разликите между наемните равнища не са толкова резки на отделните регионални пазари. По-достъпни цени предлагат Скопие и Братислава, а от Западна Европа – Лисабон.

Последни новини
Още от Новини