Microsoft увеличава с 22% цените във Великобритания

Корпоративните клиенти в Обединеното кралство плащат повече за услугите на компанията

Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Microsoft ще увеличи цената на корпоративните софтуерни решения, както и облачните услуги, които предлага във Великобритания с до 22%, заради поевтиняването на паунда след решението на британците да гласуват за напускане на ЕС, предаде Bloomberg.

От 1 януари 2017 цените на локалния корпоративен софтуер ще бъдат увеличени с 13%, докато цените на клауд услугите – с 22%, така че да отговорят на движенията на паунда, казаха от компанията. Потребителския софтуер и облачни услуги няма да бъдат засегнати от увеличението в цените, информираха от Microsoft.

 

Сривът на паунда след гласуването на референдума на 23 юни доведе до серия от повишения в цените за потребителите във Великобритания. Конкретно в сектора на технологиите британските потребители усетиха как плащат с 16% повече за последния модел iPhone в сравнение с предишните версии, което е доста по-голям скок в цените в сравнение с този в САЩ и Германия.

Паундът загуби над 16% от стойността си спрямо долара от 23 юни насам и един от основните рискове пред британската икономика през 2017. Икономиката на страната показа устойчивост в първите месеци след референдума, като е почти сигурно, че няма да влезе в рецесия през 2016 освен ако не станем свидетели на сериозни изненади до края на годината. Данните за икономическия растеж на Великобритания за третото тримесечие на 2016 се очаква да покажат експанзия от 0,3%.

Инфлацията обаче започна да показва сериозни признаци на раздвижване, като през септември стигна границата от 1% - най-високото ниво от 2 години насам. Прогнозите са през 2017 ръстът в общото ценово равнище във Великобритания да достигне 3%, а мерки, като предприетите от Microsoft, само ще подхранят тези очаквания.

 

Последни новини
Още от Новини