Климатичните промени могат да отключат нова финансова криза

Бизнесът трябва да е подготвен за повече регулации заради климатични промени

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Климатичните промени могат да предизвикат следващата световна финансова криза, коментира Пол Фишер, бивш заместник-управител на Английската централна банка, предаде Bloomberg.

“Има потенциал за системен риск“, каза Фишер в свое интервю. Неочаквана корекция в цената на активите в резултат на климатични промени може да отключи началото на следващата финансова криза“, добави той.

Фишер посочи спада на британския паунд по-рано този месец, след като правителството постави времеви хоризонт за излизане на Великобритания от ЕС, като пример за неочаквана промяна в цените.

„Точно на такова събитие можем да станем свидетели и при климатични промени“, каза Фишер.

Фактът, че правителството обръща все по-голямо внимание на мерки за справяне с климатичните промени дава индикации, че бизнесът трябва да е подготвен за по-сериозни регулации, заяви той.

На срещата на Г-20 в Ханджоу миналия месец Китай и САЩ се присъединиха към глобалното споразумение за климата, постигнато в Париж през 2015, припомня още Bloomberg.

“Не трябва да вярвате в климатичните промени, не трябва да смятате, че са в резултат на човешка намеса“, коментира още Фишер. Просто трябва да знаете, че правителството предприема действия в тази посока и това ще повлияе на вашия бизнес. И това е материален риск“.

Фишер заяви, че съществува възможност от неочаквани движения на финансовите пазари в резултат на климатични промени. Той предупреди за шанс от „широкомащабна преоценка на активите“.  

Последни новини
Още от Новини