Бюджетният дефицит на еврозоната се сви до 8-годишно дъно

През второто тримесечие на 2016 нивото на дефицита достига 1,5%

Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Бюджетният дефицит на еврозоната се сви до 8-годишно дъно през второто тримесечие на 2016, предаде Bloomberg, позовавайки се на статистиката на Евростат, изнесена днес, 24 октомври. Сезонно изгладените данни за бюджетния дефицит на еврозоната показват, че той е достигнал 1,5% през второто тримесечие на годината спрямо 2,1% за същия период на миналата година. Толкова ниска стойност за бюджетния дефицит в еврозоната не е била регистрирана от началото на 2008 насам.

След като преминаха през спасявания на банки, рецесии и кризи с държавния дълг, правителствата на страните членки на еврозоната се надяват да затегнат бюджетната дисциплина, докато в същото време перспективите пред растежа се подобряват. Въпреки че според правилата на ЕС страните членки трябва да поддържат отношението на държавния дълг към БВП в рамките на до 60%, докато бюджетните дефицити не трябва да надхвърлят 3%, изключенията от това правило представляват по-скоро константни величини, отколкото епизодични явления. През 2010 бюджетният дефицит средно на 19 страни членки, участващи във валутния блок, достигна 7%.

Общото ниво на държавния дълг в еврозоната в процентно изражение достига 91,2% от БВП през второто тримесечие на годината спрямо 92,1% за същия период на миналата година. В сравнение с миналата година 13 страни членки на ЕС отчитат ръст в отношението на дълга си към БВП, а 15 регистрират спад. Най-високи ръстове в това подреждане бележат Гърция, Латвия, Португалия, Полша и Литва, показват данните на Евростат.

Въпреки тези данни, разликите в бюджетните дефицити по страни членки на еврозоната остават. Докато Германия разчита на балансиран бюджет, Испания регистрира дефицит от около 5%, като не се очаква скоро той да бъде свит в рамките на правилата на ЕС.

В същото време излезлите по-рано днес данни за активността в секторите на производството и услугите в еврозоната очертават оптимистична картина за Европа. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сферата на производството и услугите се е ускорил до 53,7 пункта през октомври спрямо 52,6 пункта през септември, съобщи IHS Markit в понеделник. Това е най-бързият темп на прираст от началото на 2016 и най-високото ниво на индекса от април 2014.

Последни новини
Още от Новини