Белгия с ултиматум да подкрепи споразумението с Канада до края на деня

Ако това не се случи, срещата на върха за подписването на СЕТА, ще бъде отменена

Доналд Туск, председател на Европейския съвет. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Доналд Туск, председател на Европейския съвет. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) постави ултиматум на белгийското правителство да подкрепи търговското споразумение с Канада (СЕТА) до края на деня, 24 октомври. Федералното правителство на страната подкрепя пакта, но среща съпротива от областта Валония. Ако срокът, поставен от ЕС не бъде спазен, планираната среща на върха за подписване на споразумението ще бъде отменена, предаде Guardian.

До края на деня днес, 24 октомври, председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще разговаря с премиера на Белгия Шарл Мишел, научи от свой източник Ройтерс. На база на изхода от преговорите канадският министър Джъстин Трюдо ще реши дали да пътува до Брюксел за подписването на споразумението в четвъртък, 27 октомври.

В случай, че премиерът на Белгия не успее да даде уверение, че Белгия ще подкрепи подписването на СЕТА, срещата на върха между ЕС и Канада, насрочена за четвъртък, ще бъде отменена.

По първоначална информация няма да бъде насрочвана нова дата за срещата, въпреки че споразумението за свободна търговия между САЩ и Канада е принципно договорено от 7 години.

Лидерът на белгийската област Валония Пол Манет каза вчера, 23 октомври, че ултиматумът, поставен от ЕС, „е несъвместим с демократичните права“. Белгийското правителство не може да даде съглсие за подписването на СЕТА без подкрепата на регионалните властти на петте области в страната, включително френскоговорящата Валония.

Доводите на лидера на Валония Пол Манет срещу споразумението са, че то е лошо за земеделците в Европа и дава прекалено много сила на световните корпоративни интереси. Въпреки усилията на ЕС да увери Манет в инвестиционна протекция – един от най-важните въпроси в преговорите между Брюксел и Валония – засега той остава против подписването на СЕТА.

Очаква се днес Доналд Туск да проведе разговори освен с белгийския премиер Шарл Мишел и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиера на Канада Джъстин Трюдо.

Търговското споразумение между ЕС и Канада предвижда елиминиране на 98% от митническите тарифи, което според експерти ще увеличи търговията между двете страни с около 20%.

Критиците на споразумението обаче смятат, че това ще доведе до занижаване на стандартите за продуктите и предимства на едрия бизнес, защото на корпорациите се позволява да съдят правителствата.

България и Румъния вече оттеглиха възраженията си срещу търговското споразумение ЕС-Канада (CETA), след като получиха писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани падат до края на 2017.

Последни новини
Още от Новини