Среща между лидерите на страните от Обединеното кралство за Brexit

Тереза Мей иска диалог с Шотландия, Уелс и Северна Ирландия

Тереза Мей, премиер на Великобритания. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Тереза Мей, премиер на Великобритания. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Премиерът на Великобритания Тереза Мей възобновява редовните срещи с правителствата на всички страни в Обединеното кралство, докато се подготвя да започне преговорите за напускане на Европейския съюз (ЕС).

Мей ще свика първата си Съвместна министерска комисия в понеделник, 24 октомври, като поканени за дискусии са лидерите на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Тема на разговорите ще бъде сътрудничеството между страните от Обединеното кралство, така че да бъде договорена най-добрата възможна сделка с ЕС. Съвместната министерска комисия не е била свиквана от декември 2014, предаде Bloomberg.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън вече подготвя закон за нов рефенредум за независимост, ако Тереза Мей постигне сделка с ЕС, която да остави Великобритания без достъп до общия пазар на блока. Шотландия и Северна Ирландия, които са единствената част от Великобритания със сухопътна граница с ЕС, гласуваха предимно за оставане в икономическия блок на референдума на 23 юни.

Въпреки че проектът на втори закон за провеждане на референдум за независимост на Шотландия вече беше публикуван за обществено обсъждане, това не означава, че въобще ще се стигне до нов вот.

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън обаче коментира, че страната трябва да е подготвена да проведе допитването преди Лондон започне преговорите за напускане на ЕС, ако трябва да защити интересите си.

Ако правителството одобри предложението, думата за провеждането на референдума ще има парламентът. В местния парламент има коалиция, която има минимално мнозинство, подкрепящо независимостта.

През 2014 шотландците гласуваха за оставане в Обединеното кралство. След вота на Великобритания за излизане от ЕС обаче сепаратистките настроения се завърнаха - жителите на Шотландия искат да останат в рамките на Евросъюза. В референдума от юни 62% от шотландците се обявиха против Brexit.

В момента премиерът на Великобритания обаче най-малко се нужда от нов референдум за независимост на Шотландия.

„Искам срещата в понеделник да бъде началото на нова зряла връзка между назначените администрации и правителството на Великобритания“, каза Тереза Мей в съобщението, с което съобщи за срещата утре. „Ние сме много повече от сумата на отделните си части“, допълни тя.

 

Последни новини
Още от Новини