Очакват ни промени в начина на формиране на минималната заплата

Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Очакват ни законодателни промени във връзка с начина, по който се формира минималната работна заплата.  Това каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Плановете за тези промени са част от 3-годишната бюджетна програма.

Това ще стане чрез ратифициране на една от конвенциите – 131 -на Международната организация на труда, което ще гарантира балансиране и предвидимост в ръста на минималната работна заплата, когато се вземе предвид инфлацията, производителността, начинът, по който може да се договаря.

Минималното възнаграждение ще стане 460 лева от 1 януари и идеята няма да бъде преразглеждана в посока надолу, допълни тя.

Няма как с магическа пръчка от  една година за следващата, в България рязко да се повишат доходите и от най-бедната страна в Европа тенденцията за една година рязко да се обърне. Но, считам, че, чрез устойчивата политика на финансова стабилност, има показатели които водят до траен ръст на икономическата активност и на хората и повишаването на доходите

Виждаме като трайна тенденция увеличаване на коефициента на заетост на хората.

Русинова допълни, че се предвижда на всеки 6 месеца работодателите, синдикатите и местните власти да подготвят прогнози за нуждите от работници. Изключително важно е хората, които завършват образованието си да имат механизъм да започнат бързо работа, допълни тя.

 

Последни новини
Още от Новини