Мегасделка за $85,4 млрд. в телекомуникациите

AT&T придобива Time Warner

AT&T - лого. Снимка: Jack Plunkett/Bloomberg News AT&T - лого. Снимка: Jack Plunkett/Bloomberg News

T&T и Time Warner ще осъществят мегасделка в сектора на телекомуникациите. Постигнато е споразумение AT&T да изкупи акциите на Time Warner за $85,4 млрд., като по този начин ще бъде изградена телекомуникационна и медийна империя, която ще е собственик на много от филмите и телевизионните предавания, които ще предлага на абонатите си чрез своите безжични, интернет и платени телевизионни услуги, предаде Bloomberg.

Акциите на Time Warner ще бъде изкупени чрез комбинация от пари в брой и акции на AT&T, а според последните цени на ценните книжа на двете компании предложението на AT&T ще предостави на акционери на Time Warner премия от 20% спрямо цената на затваряне на акциите на компанията в петък, 21 октомври. Акционерите в Time Warner ще получат по $53,75 на акция плюс още $53,75 в акции на AT&T за всяка своя ценна книга.

„Това е перфектната комбинация за две компании с допълващи се силни страни, които могат да донесат нов подход към това как медийната и комуникационна индустрия работи“, каза президентът и главен изпълнителен директор на AT&T Рандал Стивънсън.

„Тази сделка ще зареди в пълна степен креативните ни способности, ще ни позволи да експериментираме повече и ще ни даде повече финансова свобода“, коментира президентът и главен изпълнителен директор на Time Warner Джеф Бюкс.

Информациите за евентуална сделка между медийните гиганти излязоха още в петък, но официално потвърждение беше получено преди няколко часа.

Сделката ще осигури на телекомуникационната компания контрол върху кабелния канал HBO, мрежата на CNN, филмовото студио Warner Bros и други медийни активи.

Компанията иска да набере скорост на пазара със собствено съдържание, след като конкурентите й Verizon and Comcast вече навлязоха в медийния бизнес с придобиването на AOL and NBCUniversal, отбелязва CNBC.

AT&T вече реализира няколко хода от плановете си да се превърне в медийна сила. Компанията придоби доставчика на сателитна телевизия DirecTV през миналата година за $48,5 млрд.

 

Последни новини
Още от Новини