Хакери блокираха ключови сайтове тази нощ

Атаките удариха Twitter, Paypal, Spotify, CNN, the New York Times, the Wall Street Journal, Amazon.com, Etsy.com...

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Мащабна хакерска атака предизвика прекъсвания на достъпа до множество сайтове в нощта срещу събота, 22.10.2016, като първоначално прекъсванията са тръгнали от източните райони на САЩ и са се разпространили на запад и към Европа. Атаките удариха Twitter, Paypal, Spotify и клиенти на компанията за домейн услуги от Ню Хемпшир Dyn. Хакерите са използвали за целта хиляди свързани с интернет устройства, които са били заредени със зловреден код, предизвикал прекъсванията, пише Investor.bg.

Първоначално прекъсванията са започнали в източните райони на САЩ и след това са се разпространили към другите части на страната и Европа. Потребители се оплакват, че не са могли да използват и Mashable, CNN, the New York Times, the Wall Street Journal, Yelp, както и някои функции на Amazon.com.

"Сложността на атаките е това, което ни затруднява”, коментира Кайл Йорк от Dyn. Компанията обясни, че атаките са дошли от милиони интернет адреси, което ги превръща и в една от най-големите подобни кампании, виждани някога.

Департаментът на САЩ по вътрешната сигурност и Федералното бюро за разследване (ФБР) обявиха, че са започнали разследване на инцидентите.

Проблемите идват в момент на безпрецедентни страхове заради кибер заплахите в САЩ, къдео хакери проникнаха в политически организации и избирателните агенции.

Част от зловредния трафик е дошъл от свързани устройства - включително камери и цифрови видеорекордери, които са били заразени със софтуер, наречен Mirai.

Въпросният код в момента е изключително популярен сред различни престъпни групи, които все по-често го прилагат при кибер атаки, коментира Алисън Никсън, директор изследване на сигурността, във Flashpoint, която помага на Dyn в разследването на атаките.

Дейл Дрю, главен служител по сигурността на комуникационния доставчик Level 3, казва, че други мрежи от компрометирани машини също са били използвани в атаките. Хакерите така са се възползвали от трафика на услугите, че за Dyn е било изключително трудно да изолира “лошия” трафик без да пречи на законното разследване на атаките.

Компанията не е можела да блокира проблемните адреси, защото е щяло да се стигне до блокиране и на услугите на Google или OpenDNS, допълва Матю Принс, главен изпълнителен директор по сигурността и съдържанието на CloudFlare.

Американският департамент за вътрешната сигурност още миналата седмица предупреди за атаки от интернет на нещата, след като се появи кодът Mirai, припомня информационната агенция. 

Последни новини
Още от Новини