Тереза Мей: Великобритания иска свободна търговия с ЕС

Британският премиер направи изказването днес в Брюксел

Тереза Мей, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Тереза Мей, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей каза, че иска Великобритания да запази правото си да търгува свободно с продукти и услуги с Европейския съюз (ЕС), предаде Bloomberg News.

„Целта ми е да затвърдя позицията на Великобритания като близък партньор на ЕС, щом напуснем“, каза Мей днес, 21 октомври, на пресконференция в Брюксел.

„Докато сме членове на ЕС ще продължим да следваме правата и задълженията си, като негови членове“, допълни британският премиер.

Коментарите на Мей идват след срещата на всички 28 европейски лидери, на която бяха повдигнати темите Brexit, както и други проблеми пред ЕС.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел каза, че не е наясно с това да има официален език за предстоящите преговори с Великобритания за напускането на ЕС.

Казаното от Мей идва след, като вчера, 20 октомври, изглеждаше сякаш разделенията между Великобритания и останалата част от Европейския съюз започнаха да добиват все по-ясни очертания. Докато Мей настояваше, че Великобритания трябва да остане напълно ангажирана с ЕС, докато Brexit не бъде завършен напълно, и възнамерява да продължи да бъде „силен и надежден партньор“ след това, председателят на Европейския съвет Доналд Туск ясно ѝ показа, че това може да не е толкова просто. Туск е заявил пред Мей по време на сесията при затворени врати в Брюксел, че останалите 27 страни членки ще продължат да се срещат без Великобритания въпреки възраженията на британския министър-председател азделенията между Великобритания и останалата част от Европейския съюз започнаха да добиват все по-ясни очертания.

Последни новини
Още от Новини