Печалбата на Mercedes расте с 23%

Компанията майка - Daimler - се радва на ръст от 10%

Новият Mercdes-Benz покоелние QE. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Новият Mercdes-Benz покоелние QE. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Компанията майка на Mercedes Daimler – отчете ръст в печалбата за третото тримесечие в размер на 10%, като резултатът беше продиктуван от силното търсене за моделите именно на Mercedes-Benz в Китай.

Изгладената печалба преди лихви и данъци расте до 4,01 млрд. евро спрямо 3,66 млрд. евро година по-рано. Резултатът надхвърля прогнозите на анализаторите, които очакваха печалба от 3,76 млрд. евро.

И макар за момента да излгежда, че годишната печалба на Daimler ще надхвърли миналогодишната, от компанията стават по-предпазливи по отношение на очакванията си за печалбите. Автомобилният концерн прогнозира приходите да останат на същото ниво, както и през миналата година. Предишната прогноза на компанията беше за лек ръст.

И докато Mercedes е напът да изпревари BMW по продажби в глобален план за първи път от над 10 години, автомобилният производител е под натиск в опитите да поддържа рентабилността си, тъй като разходите за развитие на автономни и електрически автомобили растат. Daimler освен това е най-големият производител на тежкотоварни автомобили в света, но се бори с понижаващото се търсене за камиони на ключови пазари.

Изгладени за еднократни ефекти, като изтеглянето на автомобили с проблемни въздушни възглавници Takata, оперативната печалба на Mercedes-Benz расте с 23% до 2,66 млрд. Евро. Възвръщаемостта от продажбите, или маржът, расте до 11,4% спрямо 10,4% година по-рано. Доставките на автомобили Mercedes-Benz пък се увеличават с 12 на сто през първите 9 месеца на 2016, подкрепени от 30% ръст в Китай.

Последни новини
Още от Новини