НЕК е получила под 100 млн. евро за старото оборудване на АЕЦ Белене

Това изчисли бившият енергиен министър Делян Добрев

Електропреносна мрежа. Снимка: Dean Hutton/Bloomberg Електропреносна мрежа. Снимка: Dean Hutton/Bloomberg

Националната електрическа компания (НЕК) е получила под 100 млн. евро за старото оборудване на АЕЦ „Белене“, изчисли в ефира на Нова Телевизия бившият енергиен министър Делян Добрев, който днес е председател на парламентарната енергийна комисия, предаде Investor.bg.

Той посочи, че оценката на блока, произведен от „Шкода“, но направена не от лицензирана компания, е била за 295 млн. евро. Сключеният договор за продажбата на руската „Атомстройекспорт“ е за 205 млн. евро, но всички транспортни разходи, товарене и разтоварване, мита, застраховане и т.н. са за сметка на българската компания.

„Ние получаваме под 100 млн. евро“, каза Добрев и припомни, че именно заради този неизгоден договор са повдигнати обвиненията към двамата изпълнителни директори Любомир Велков и Мардик Папазян. В допълнение през тази седмица Прокуратурата повдигна обвинения към бившия енергиен министър Петър Димитров за безстопанственост – като собственик на капитала на НЕК той е трябвало да контролира действията на директорите й.

Добрев отхвърли като неоснователни твърденията, че управляващите защитават бизнесмена Христо Ковачки, като не търсят от него задължения в размер на милиони към хазната от концесията на мините в Бобов дол, неплатени осигуровки на служители и други. Според депутата компаниите на Ковачки дължат не повече от 500-600 хил. лева на държавата.

„По времето, когато аз бях министър, имаше редица дела срещу няколко дружества, свързани с Ковачки, за плащане на концесионни възнаграждения“, припомни още той и допълни, че държавата си защитава интереса.

За Добрев договорът, който неговият предшественик Румен Овчаров показа преди дни, действително е за наем – но е за машините и съоръженията в мината, а не за концесията. Депутатът уточни, че концесията за мините е дадена „под условие“ на държавно дружество. Преди дни енергийният министър Теменужка Петкова каза, че условието е било раздържавяване на дружеството.

След това обаче с решение на Министерския съвет, въпреки негативните становища на министерства и експерти, концесията се прехвърля на частно дружество, без да бъде платено нищо. Според Добрев има много скандални подробности около договора за концесията на мините.

Няма конкурс за избора на частната фирма, на която е прехвърлено правото да експлоатира мината. „4-5 месеца по-късно тази фирма продава на друга частна фирма същите тези права за 35 млн. евро“, уточни още Добрев.

Депутатът беше категоричен, че създадената вчера анкетна комисия за Мини „Бобов дол“, ще събере всички факти по казуса и ще изпрати в Прокуратурата доклада си.

Последни новини
Още от Новини