Бъдещето пред икономиката на Саудитска Арабия

Пазарен коментар на Кузман Илиев в Investbook, 21.10.2016

Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато имаш много големи разходи, които превишават твоите приходи и не режеш тези разходи, се формира т.нар. дефицит, който във времето се натрупва като дълг. Саудитска арабия има огромен дефицит – за миналата година 98 млрд. долара – 16% от БВП. За тази година около 78 млрд. долара. Саудитска Арабия има жестоки разходи. Фактически това е една социалистическа държава по всички дефиниции. Нейните приходи зависят изключително от приходите от петрол - в рамките на една четвърт от бюждетните приходи и когато цената на петрола практически се срине двойно, тази страна, ако не ореже рязко разходите, има проблем. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

"Разходите са големи и знакови, и трудно могат да бъдат орязани без социални катаклизми – знаем, че има шиитско малцинство в сунитския център, война в Йемен, която се води срещу шиитски бунтовници в Йемен, гражданска война в Сирия, в която СА има голям интерес и финансира тези бунтовници".

На въпроса възможно ли е тази държава да функционира, като една малко по-пазарна икономика Илиев каза, че и в момента се мисли в тази посока "и дори се опитват да правят някакви реформи".

"Тази емисия от 17.5 млрд. долара, която имаше огромно покритие – над 60 млрд. долара бяха събрани, включително с една доста по-добра доходност от очакваната, едва ли не се възприе от инвеститорите, като крачка на диверсициране на ресурсите".

Какви са другите действия които СА предприема, за да търси възможности приходите й да не идват само от петрол?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Новини