Uber се отказва от екипа си за подкрепа на шофьорите от България

От стартъпа молят всички шофьори да не посещават местните офиси

Приложението и логото на Uber Technologies Inc. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Приложението и логото на Uber Technologies Inc. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Технологичният стартъп Uber изтегля екипа си за подкрепа на шофьорите на компанията в България, пише Investor.bg, позовавайки се на съобщения, разпратени от българското поделение на компанията до партньорите ѝ в страната. От стартъпа молят всички шофьори "да не посещават местните офиси“.

Имейл адресът partnerssofia@uber.com няма да бъде активен след 15 октомври, се посочва още в съобщенията. 

От компанията все пак поясняват, че работят съвместно с партньори от информационно-технологичната индустрия, за да поставят „новите дигитални услуги като Uber в действащото законодателство“ и се надяват услугата да бъде рестартирана в София възможно най-бързо. 

От Investor.bg съобщават, че не са успели да се свържат с компанията и нейния генерален директор Димитър Радуков, чийто имейл адрес също не е активен. Обслужващата Uber агенция D&D също няма връзка със стартъпа, откакто са били прекратени услугите ѝ в столицата на България. 

Решението на компанията не е изненадващо предвид затрудненията, които компанията срещна в България. 

Uber навлезе в страната с услугата си UberХ на 9 декември 2014. Чрез платформата пътници правеха заявки за споделяне на превоз в рамките на населено място. Шофьорите установяваха контакт и си поделяха част от разходите за използване на личните си автомобили чрез споделеното пътуване. Това обаче предизвика негативна реакция на таксиметровия бранш и антимонополният регулатор забрани приложението. 

В края на септември 2015 Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че услугата за превози трябва да "преустанови некоректните практики". Към този момент компанията имаше около 40 хил. потребители в София. 

ВАС се произнесе обаче само процедурно относно незабавното изпълнение на решението на КЗК без да се произнася по съществото на спора. Предстои съдът да разгледа по същество жалбата на Uber срещу решението на КЗК. С други думи, ВАС на практика все още не е решил дали Uber нарушава законите на България, или не.  

През лятото компанията получи сертификат за инвестиция клас А за проект за разширяване на съществуващия си научноизследователски център за разработка и поддръжка на високотехнологичен софтуер. В него тогава работеха над 20 инженери, наети на пълен работен ден. Планът на компанията беше да увеличи персонала до 60 души в рамките на една година

Последни новини
Още от Новини