Приносът на незаконни икономически дейности в БВП на България е 0,2% за 2015

Оценка на този показател НСИ прави за втора поредна година

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Приносът на контрабандата, търговията с наркотици и проституцията в БВП на България за 2015 е около 0,2%. Това е в рамките на средното за ЕС, където този показател варира от 0,1 до 0,3%, каза пред БТА председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски по повод деня на европейската статистика, съобщава Investor.bg.

Приносът му за БВП се задържа на нивото от 2014, допълва Цветарски. Оценка на този показател НСИ прави за втора поредна година. 

По отношение на новата потребителска кошница председателят на НСИ напомня, че тя се преразглежда всяка година и се уточнява броят и видът на стоките, както и на търговските обекти, където се прави наблюдението.

"Ако преди 15 години включването на екскурзии до екзотични дестинации изглеждаше скандално, сега надали това ще се възприема като екзотика, като виждаме данните за пътуванията на българите с цел туризъм, макар че не се планира включване на такъв разход в кошницата. Към момента стоките в кошницата са около 530 - 540", уточнява председателят на НСИ.

Цветарски посочва, че НСИ се стреми да разширява кръга от източници на информация, които да използва за статистически цели. Обмисля се използването на данни и от операторите на определени обществени услуги. 

"За да се подобри тази статистика, на дневен ред е работата с така наречените големи данни - от данни за търсенето на работа, продажбите в интернет до покупката и наемането на жилища. Тогава вероятно ще се направят по-добри оценки за явления, които пряко не могат да се наблюдават", казва Цветарски. 

Цветарски напомня, че с линка, който от петък е активен на страницата на НСИ - "Аз в ЕС" - всеки българин може да се идентифицира в европейската статистическа система.

НСИ планира да направи и топлинна карта за оценка на енергийната ефективност на база на данните от електроразпределителните дружества (ЕРП). Така ще се спомогне за по-доброто разбиране на околната среда и откъде идва замърсяването, като се отчетат данните по видовете енергия, допълва той. 

„По почти всички показатели средният българин е в златната среда, но изостава по средна продължителност на живот. Не са добри и показателите за общата смъртност на населението, но за това има дълготрайни причини“, коментира още председателят на НСИ.

През 2018 се очаква да заработи интегрираната информационна система в областта на туризма, казва още Цветарски.

Последни новини
Още от Новини