Какво да очакваме от зимния туристически сезон в България?

Туроператорите отчитат 11% ръст на приходите за годината

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

По-голямата част от българите ще изберат да почиват в родните курорти през зимния сезон. Около 90 хил. души ще почиват в чужбина на новогодишните празници, като 50 хил. от тях ще посетят Гърция. Повечето ще предприемат индивидуални пътувания, а организираните към южната ни съседка ще бъдат около 4 хил. Това прогнозира председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, предава Investor.bg.

По думите му туроператорите очакват ръст на туристите в страната и около 1,8 млн. чуждестранни посещения. Тук се включват както ски и зимни спортове, така и СПА и балнео услуги и културен туризъм. 

"За българите, които ще изберат петзвездни хотели за зимната си ваканция у нас, е добре да знаят, че резервациите в повечето от тях вече са направени", обяви Драганов. Това води до намаляване на контингента и съответно до леко покачване на цените. По думите му по-изгодно е да се правят резервации в България, тъй като цените са по-ниски в сравнение със същите петзвездни услуги, предлагани в която и да е друга европейска страна.

Що се отнася до пътуванията за съседна Турция, Драганов посочи, че се отчита спад в туристическите резервации. През следващите месеци се очаква пътуванията към югоизточната ни съседка да намалеят с около 30%.

Като цяло за годината туроператорите очакват 11% ръст на приходите. По думите на Драганов увеличението идва от подобрената събираемост в резултат на акциите на данъчните през лятото по морските курорти.

„Ако в предишните години сме получавали в рамките на 1,5 млрд. лева, сега имаме около 400 млн. лева повече, които се чудим откъде идват. Те идват точно от подобрената събираемост“, посочи експертът.

Последни новини
Още от Новини