Хошимин търси компании от България за инфраструктурни проекти

Виетнамският град и околността имат около 15 млн. жители

Хошимин, Виетнам. Снимка: freeimages.com Хошимин, Виетнам. Снимка: freeimages.com

Хошимин има голям интерес към инвестиции и съвместни производства в областта на високите технологии и в тази сфера има много възможности за инвестиции и съвместни проекти.  Това заяви председателят на Народния комитет на гр. Хошимини Нгуен Тханх Фонг на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски по време на посещението му във виетнамския град. 

"Перспективи за сътрудничество има и в областта на инфраструктурата и управлението на транспорта, които са проблемни за многомилионния град", каза още Фонг.

По думите на министър Лукарски инфраструктурата и контролът на транспорта са сфери, в които България има утвърдени стандарти. Той пое ангажимент да насочи вниманието на българските фирми към тези области, както и към областта на високите технологии.

Министърът на индустрията и търговията на Виетнам  Чан Туан Ан ще проведе бизнес делегация през 2017. Очаква се компании от Хошимин да участват в делегацията, за обсъдят конкретни проекти.

„Вярвам, че посещението ви ще допринесе за развитие на икономическите отношения между България и Виетнам и че България ще съдейства за подписване на споразумение за свободна търговия между Виетнам и ЕС,“ подчерта Фонг. 

Министър Лукарски заяви, че позицията на България винаги е била в подкрепа за търговското споразумение между Виетнам и ЕС.

По думите на Нгуен Тханх Фонг отношенията между двете държави се развиват добре в политическата сфера, но е необходимо активизиране на икономическите връзки.

Стремежът на Хошимин е да бъде център на целия регион на Югоизточна Азия, каза Фонг: „Работим за подобряване на инфраструктурата и насърчаваме инвестициите, правим реформи в административните услуги, за да улесним бизнеса“.

Град Хошимин е икономическият и бизнес център на Виетнам. Най-голямото пристанище и най-голямото летище на страната са в град Хошимин. Разполага с железопътна гара и са изградени автомагистрали до провинциите около града. Икономиката на града и района около него се разви през последните 20 години много бързо, благодарение предимно на големите чуждестранни инвестиции. В резултат на това, ускорено развитие получиха химическата, машиностроителната, захарната, хранителната и нефтената промишленост. Днес в град Хошимин живеят около 12 милиона жители, а с околните селища населението му нараства до около 15 милиона души.

Последни новини
Още от Новини