Драги намекна за удължаване на срока на програмата за количествени улеснения

Малко преди това ЕЦБ взе решение да не променя паричната политика

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги каза, че програмата за количествени улеснения на паричната институция вероятно няма да приключи изведнъж, като това ще се случи постепенно. По този начин Драги намекна, че количествените улеснения вероятно ще продължат и след края на март 2017, когато е заложен краят на програмата по текущите правила, пише Bloomberg.

Гуверньорът на ЕЦБ говори по време на пресконференция, след последната среща на ЕЦБ, на която беше взето решение да не се увеличават стимулите, а основните лихвени ставки останаха без промяна.

„Рязък край на изкупуванията на облигации е малко вероятен“, каза Марио Драги.

Неговите коментари подхранват очакванията срокът на програмата за количествени улеснения да бъде удължен и след края на март 2017, като според анализаторите, анкетирани от Bloomberg, това вероятно ще се случи още на следващата среща на ЕЦБ през декември.

„Драги наистина искаше да потуши всички допускания, че ЕЦБ ще започне да изтегля стимулите скоро, но по начин, който да остави отворена вратата за декември“, коментира Джаймс Атий, паричен мениджър в Aberdeen Asset Management.

По-рано през октомври Bloomberg News предаде, че централните банкери от ЕЦБ са постигнали неформално съгласие да изтеглят програмата за количествени облекчения постепенно.

Друг важен акцент от казаното от Драги идва по линия на инфлацията и очакванията за ценовото равнище в еврозоната.

Гуверньорът на ЕЦБ каза, че няма „убедителна тенденция на ръст“ в инфлацията, като добави, че „искаме приближаване към целта, което е самоподдържащо се и няма необходимост от извънредната подкрепа от паричната политика, която е налице в момента“.

Последни новини
Още от Новини