AIG сключи сделка с Fairfax и за операциите в България

Сделката е за 240 млн. долара и включва общо 12 държави

Централата на American International Group Inc. в Ню Йорк, САЩ. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Централата на American International Group Inc. в Ню Йорк, САЩ. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

American International Group Inc. се съгласи да продаде своите търговски операции в Аржентина и Турция на притежаваната от Прем Уатса - Fairfax Financial Holdings Ltd. за 240 млн. долара, "тъй като главният изпълнителен директор Петър Ханкок стеснява фокуса на компанията". Fairfax ще придобие също така и правата върху портфолиото на бизнеса на AIG, записан в Централна и Източна Европа в държави, като Полша, заяви базираната в Ню Йорк компания във вторник, пише Bloomberg. 

Fairfax Financial Holdings Limited заяви, че придобива застрахователния бизнес на AIG в Аржентина, Чили, Колумбия, Уругвай, Венецуела и Турция. Fairfax е сключила сделка и за придобиване на определени активи и права за застрахователно подновяване върху портфолиото на местния застрахователен бизнес на AIG Europe в България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, пише rttnews.com

Ханкок се фокусира върху общозастрахователния си бизнес в държави, като САЩ и Япония, където компанията притежава голям пазарен дял. Изпълнителният директор постигна сделка през август за продажбата на ипотечни гаранции на Arch Capital Group Ltd. и заяви пред Bloomberg, че този месец се отдръпва от Бразилия, след като прехвърли авто-застраховките си на Porto Seguro SA.

Сделката с базираната в Торонто Fairfax “продължава стратегическата цел на AIG да се фокусира върху географското си присъствие в големи икономики, които предлагат най-добрия потенциал за доходоносен ръст", се казва в изявлението на AIG. “В същото време AIG е посветена на това да управлява и да разширява мултинационалните възможности, предоставяни на индивидуалните и корпоративни клиенти, с които компанията работи в глобален мащаб". 

По-рано Ханкок анонсира и транзакция по излизане от операциите си в Панама, Ел Салвадор и Гватемала. AIG е продала активи за над $90 милиарда от 2009 насам, най-вече заради финансовата помощ,която САЩ й оказа.

Уатса ​е ангажиран в процес на разширяване чрез придобивания, за да диверсифицира риска и да повиши премийните си приходи, които да инвестира в акции и деривати. Компанията му сключи сделка миналата година, за да закупи Brit Plc и да се разпростре на лондонския Lloyd’s пазар. Споразумението с AIG включва и местни подразделения в Аржентина, Колумбия, Уругвай и Венецуела. 

Тези операции са "добре позиционирани в съответните пазари и се ръководят от опитни мениджърски екипи, които имат дисциплиниран подход към сключването на застрахователни договори и чувствително ще разширят географското присъствие на Fairfax в Латинска Америка”, като допълнят успешно дейността на компанията в Бразилия, заявява Уатса в свое съобщение до медиите, цитирано от Bloomberg. 

Сделката се очаква да бъде завършена през следващата година, заявиха от Fairfax. Уатса осъществи разширяване през миналата година в региона, чрез придобиване на бизнеса на QBE Insurance Group Ltd. в Украйна. 

"Започваме да придобиваме определена тежест в Източна Европа. Със сделката ще си осигурим малко по-голямо присъствие в региона и ще продължим да правим смислени крачки в тази посока. Ние сме оптимисти", заяви в интервю президентът на Fairfax Пол Ривет. "По същата причина ние харесваме пазарите на Индия и Африка. Те притежават много по-младо население. Демографските показатели, подпомагащи икономическият растеж в дългосрочен план, са добри". 

Последни новини
Още от Новини