София се изкачва в класация на La Salle за регионалното развитие

Лидер в тазгодишната класация е Париж

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

София заема 77-мо място в тазгодишната класация на консултантската компания La Salle за регионалното развитие в Европа, след като се нареди на 89-то място през 2015 заради влошените перспективи пред икономическия растеж в страна, съобщава Investor.bg. 

Лидер в тазгодишната класация е Париж, който измества Лондон от първото място заради Brexit. В топ 10 попадат още Стокхолм, Мюнхен, Люксембург, Истанбул, Дъблин, Мадрид, Щутгарт и Осло.

Най-голям срив в класацията отчитат регионите във Великобритания и Полша. На Острова перспективите се влошават заради вота за Brexit и очакването правителството на Тереза Мей скоро да активира текстовете от Договора за Европейския съюз (ЕС) и да постави началото на преговорите за излизане от Общността.

Германските градове изпреварват значително средните за Европа темпове на развитие, което демонстрира и силата на Германия като атрактивна инвестиционна дестинация. 

От съседните ни държави по-добро представяне постигат само регионите на Истанбул и Букурещ. Атина е поставена в групата на регионите със слабо развитие, където попадат още Южна Италия, голяма част от Централна и Източна Европа, Испания и Португалия и други. В дъното на класацията са Санкт Петербург, Москва, Солун и Загреб. 

 

Последни новини
Още от Новини