Саудитска Арабия: Много страни ще се включат в понижението на производството

Това каза от Лондон петролният министър на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих

Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

Много страни са готови да се присъединят към ОПЕК в понижаването на производството, за да се осигури продължително подобрение в цените на петрола, каза петролният министър на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих, предаде Bloomberg.

Ал-Фалих не назова конкретни имена по време на речта си на Петролната и парична конференция в Лондон днес, 19 октомври, като само уточни, че преговирите ще продължат до насрочената за 30 ноември среща на ОПЕК във Виена. До момента от производителите извън ОПЕК само Русия изяви готовност да се включи в ограничаването на производството. В същото време други производители ивън картела, които в миналото са сътрудничили на организацията, като Мексико и Норвегия, казаха, че няма да понижават производството.

Ал-Фалих очерта положителна картина за цените на петролния пазар, казвайки, че пазарът „ясно се ребалансира“, като идва краят на „значителния спад“ в индустрията.

Петролът варира около $50 за барел, а спекулациите около това дали решението на ОПЕК за ограничаване на производството, ще бъде изпълнено, остават движещи за пазара.

Директорите на петролни компании, трейдърите и официалните лица, които се събраха на форума в Лондон, се обединиха около мнението, че светът трябва да свикне с цена на петрола в рамките на $50 - $60 за барел.

В 17:30 ч. българско време очакваме данните за петролните запаси в САЩ. Последните такива данни показаха ръст от 4,9 млн. барела дневно, а сега очакванията са за ръст от 2,705 млн. барела.

 

Последни новини
Още от Новини