БАН увеличи прогнозата си за растежа за 2016 до 2,9%

Причините са очакванията за по-добър туристически сезон и селскостопанската година

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Икономистите на Българска академия на науките (БАН) прогнозират икономически растеж от 2,9% у нас за 2016 година. Това съобщи доц. д-р Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания при БАН на пресконференция в БТА, предаде БНР.

Доц. д-р Виктор Йоцов е преподавател в УНСС и Нов български университет, а освен това беше сред последните кандидати за гуверньор на Българска народна банка (БНБ). Тогава получи подкрепа от АБВ.
Йоцов представи есенната актуализация на Годишния доклад за прогноза за икономическото развитие на България за периода от 2016 до 2018 г. на Института .

Пролетната прогноза на БАН беше за растеж от 1,9 на сто. Според учените причините за променените прогнози са евентуални данни за по-добър туристически сезон и вероятните резултати от селскостопанската година.

Докладът за икономическото развитие у нас на Института за икономически изследвания при БАН се изготвя всяка година като проследява микро и макро икономическите показатели, външен, фискален и банков сектор, пазар на труда, състоянието на регионите и техните различия, и дава препоръки за подходящи политики за три години напред.

Пред 2016 г. за първи път се прави и междинна оценка на прогнозата на основата на реалното развитие на икономиката през първите две тримесечия на годината.

Последни новини
Още от Новини