Откривател на хигс бозона пристига в България

Проф. Даниел Денегри - с лекция на 20 октомври в София

Проф. Даниел Денегри (CERN). Снимка: НБУ Проф. Даниел Денегри (CERN). Снимка: НБУ

Проф. Даниел Денегри, един от откривателите на хигс бозона - „божествената частица“, ще изнесе лекция в България на 20 октомври. Това съобщават от пресцентъра на Нов български университет. 

Публичната лекция, която ще започне в 11:20 в НБУ ще бъде на тема "Красотата на науката" и ще представи "много важната тема за красотата във всички сфери на човешкото знание въз основа на съвременните теории в квантовата физика", пише в съобщението.

Входът за събитието е свободен.

Проф. Даниел Денегри е световноизвестен френски физик, работил в университета Джон Хопкинс и понастоящем в CERN, който се интересува от най-новите теми във физиката, отиващи отвъд Стандартния модел, като суперсиметрията, тъмната материя, новите измерения на пространството и перспективите за бъдещото приложение на теоретичното знания.

Проф. Денегри завършва основното и средното си образование в Сплит, възпитаник на Факултета на науките, Университета в Загреб. По време на своята докторантура в Университета Джон Хопкинс, Балтимор, САЩ, напълно се потапя във физиката на елементарните частици и след защитата на докторската си дисертация и науките за обучение се прехвърля в Департамента по физика на елементарните частици в тясно свързаният с CERN Saclay център CEA във Франция.

По време на престоя си в САЩ и първите години в Saclay, въз основа на данни, получени от Брукхейвън, CERN и Serpukov, проф. Денегри учи механизмите на каон-нуклонните реакции. През 1983 г. е член на екипа, който открива наличието на W и Z частици, полагайки основите по този начин на съвременната физична субатомна частица.

През следващата година ръководителите на проекта Карло Рубия и Симон ван дер Меер си поделят Нобелова награда за физика, а приносът на проф. Денеги е конструирането на калориметър за измерване на енергията на елементарните частици и внедряването на нов подход за разграничаването на интересуващите ни редки събития от сложния за описание фон.

Той е бил член на екипа, който откри т. нар. „топ кварка“, едно от основните звена на Стандартния модел.

Професор Денегри е публикувал над 170 научни статии, които са цитирани над 13 000 пъти. Той е един от лидерите на сътрудничеството на Compact Muon Solenoid Experiment (CMS) (част от сътрудничеството LHC), която днес включва 3000 учени от цял свят, и е отговорен за включването на хърватските учени в CERN.

Последни новини
Още от Новини