Инфлацията във Великобритания с най-висок ръст от почти 2 години

1% ръст на потребителските цени на годишна база

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Инфлацията във Великобритания нарасна с повече от очакванията. Индексът на потребителските цени се повиши с 1% на годишна база през септември, като надхвърли очакванията за ръст от 0,9%. Освен това стойността на измерителя е доста над регистрираните през август 0,6 на сто.

На месечна база общото ценово равнище расте с 0,2% при очаквани 0,1%. Все пак тук стойността остава под регистрирания през август ръст от 0,3 на сто.

Подобен темп на прираст инфлацията във Великобритания не е регистрирала от ноември 2014 насам, когато също ръстът достигна 1%.


source: tradingeconomics.com

Един от факторите, които безспорно допринасят за задвижването на инфлацията, е поевтиняването на паунда, който загуби 18% от стойността си след вота за Brexit.

Въпреки повишението в инфлацията икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват понижение на лихвите от страна на АЦБ в началото на ноември.  Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни каза, че би толерирал по-висок темп на инфлацията в опитите си да подкрепи икономиката.

Прогнозите на икономистите обаче се разминват все повече с пазарните очаквания. Настроенията на пазарите показват едва 5% вероятност за понижение на лихвите във Великобритания в началото на следващия месец. Припомняме, че в момента основната лихва във Великобритания е на ниво от 0,25%, след като през август беше понижена от 0,5%.

Освен поевтиняването на паунда, по-добрите от очакваните икономически данни от юни насам също правят прогнозите по-сложни и могат да накарат централните банкери да повишат прогнозите си за растежа. А представянето на подобрени прогнози за инфлацията и растежа е трудно съвместимо с понижение на лихвите, каза Джейсън Симпсън, стратег за инструменти с фиксирана доходност в Societe Generale.

Последни новини
Още от Новини