Голямо борсово обединение в България

Обединението на ССБ и БСБ, които осъществяват около 99% от борсовата търговия в България, най-вероятно ще се състои в началото на 2017

Фермер тегли земеделската си стока в Търгу Муреш, Румъния Снимка: Hajnal Ferencz/Bloomberg News Фермер тегли земеделската си стока в Търгу Муреш, Румъния Снимка: Hajnal Ferencz/Bloomberg News

"Софийска стокова борса" АД (ССБ) и "Българска стокова борса" АД (БСБ) ще се обединят, съобщиха на пресконференция Васил Симов, главен изпълнителен директор на ССБ, и Георги Найденов, председател на борда на директорите на БСБ.

Обединението ще стане най-вероятно в началото на 2017 година, като БСБ ще се влее в ССБ. Права на борсовите членове на БСБ ще бъдат прехвърлени безвъзмездно в ССБ, посочи Васил Симов, цитиран от БТА.

Двете борси осъществяват около 99% от борсовата търговия в страната с общ оборот около 600 млн. лева годишно.

Третата съществуваща борса в България - тази в Пловдив, е с оборот само няколко милиона евро на година. Разговори за обединение с нея още не са водени, но не са изключени, уточни Симов.

Симов отдавна призовава трите борси в България да се обединят. През юни той коментира пред Investor.bg, че борсата е механизмът, който може да се бори със сивата икономика, стига държавата да помогне борсовата търговия на стоки да се обедини.

Стоковите борси осигуряват бърза и прозрачна търговия. Неслучайно в директивите на ЕС е записано, че щом се търгуват борсови стоки, то това се прави задължително на стокова борса, защото елиминира "сивата икономика" и осигурява плащане на акцизи и ДДС в хазната, коментира днес Васил Симов. И сега по-голяма част от произведената в България пшеница се изнася, но сделките рядко минават през борсата и никой не може да гарантира, че се плащат дължимите данъци, посочи той.

Обединението на борсите ще позволи и въвеждане на електрона платформа, позволяваща онлайн търгуване за удобство на брокерите, допълниха Симов и Найденов.

Последни новини
Още от Новини