Приходите от чужди туристи за миналия зимен сезон скачат с 5%

За същия период България е посетена от над 1,2 милиона чужденци

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Приходите от международен туризъм по данни на БНБ за зимния период (декември 2015 до март 2016) отчитат ръст от 5% спрямо миналата зима, като сумата надхвърлят 827 млн. лева. Това става ясно от писмен отговор на министъра на туризма Николина Ангелкова в отговор на въпрос на депутата Валентин Павлов от Реформаторския блок, предаде Investor.bg.

За същия период България е посетена от над 1,2 милиона чужденци, като ръстът им спрямо миналия зимен сезон е 4,5%. Ръстът на пътувалите чужденци у нас с цел почивка и ваканция е 19%, посочва в отговора си Ангелкова и уточнява, че увеличението е реализирано спрямо предходния зимен сезон 2014-2015, който бил изключително успешен.

През миналия зимен сезон ръстове са от различни пазари – Македония - 23%, Турция – над 13%, Сърбия – 17 на сто, Великобритания – 7%, Израел – 19%, Чехия - 39%, Унгария – 34% и др. Над 1 милион българи са пренощували в хотелите за посочения зимен период, като ръстът на годишна база е 9,4 на сто.

За Ангелкова данните са показателни, че българските зимни курорти полагат последователни усилия за повишаване качеството на туристическия продукт. Министърът подчертава и че планинският туризъм има голям потенциал, който може още да се развива.

По отношение на предстоящия зимен сезон Министерството на туризма няма данни към момента. Съобщава се за увеличен интерес към Пампорово от Молдова и Румъния. За Боровец и Банско също са позитивни очакванията.

 

Последни новини
Още от Новини