Първи обвинения от прокуратурата по казуса Белене

Те са повдигнати срещу двама бивши директори на НЕК

Електропреносна мрежа. Снимка: Dean Hutton/Bloomberg Електропреносна мрежа. Снимка: Dean Hutton/Bloomberg

Вече има първи обвинения от прокуратурата по казуса "Белене". Софийската градска прокуратура е привлякла като обвиняеми двама бивши директори на Националната електрическа компания (НЕК), става ясно от съобщение на институцията, предде Investor.bg. Любомир Велков и Мардик Папазян са обвинени за съзнателно сключване на неизгодна сделка за продажба на старото оборудване за АЕЦ „Белене“.

Щетите, които са причинили двамата директори с подписването на договора с „Атомстройекспрот“, са в размер на 77,1 млн. евро, става ясно още от изявлението на Прокуратурата.

Проверката е показала, че договорът, подписан от Велков и Папазян през ноември 2007 година, е предвиждал всички разходи по изпълнението му, включително товаренето на оборудването на транспортните средства и разтоварването, транспортното застраховане и ремонтно-възстановителните работи на руската територия, да бъдат поети от НЕК.

Изнесеното оборудване е на стойност 164,7 млн. евро, но съгласно подписания от Велков и Папазян договор, сумата е намалена със 77,1 млн. евро. Вредата за НЕК е значителна по размер и деянието представлява особено тежък случай, категорични са от Прокуратурата.

Освен че сделката е неизгодна за НЕК, тя е сключена и без разрешението на едноличния собственик на капитала, каквито са изискванията на Правилника за реда и упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие.

Разследването по делото продължава, като в следващите седмици ще бъдат извършени и други действия, насочени към ангажиране на наказателната отговорност на виновни длъжностни лица, съобщават още от Софийската градска прокуратура.

Преди месеци енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че през 2009 година Велков и Папазян са поръчали и новото оборудване за АЕЦ "Белене", за което НЕК беше осъдена да плати от Арбитражния съд. Това отново е станало без решение на Управителния съвет на енергийното дружество.

Последни новини
Още от Новини