И Bank of America изненада приятно с финансовите си резултати

Печалбата за третото тримесечие расте със 7,3%

Сградата на Bank of America в Ню Йорк. Снимка: Jin Lee/Bloomberg Сградата на Bank of America в Ню Йорк. Снимка: Jin Lee/Bloomberg

Сезонът на отчетите за големите американски банки продължава да тече с пълна сила и през новата седмица. Вторият най-голям кредитор в Америка по обем на активите – Bank of America – отчете ръст на печалбата през третото тримесечие в размер на 7,3%. Ръстът е по-висок от прогнозирания от анализаторите и се дължи на по-добрите приходи от търговия с инструменти с фиксирана доходност и по-ниските разходи, предаде Bloomberg.

Нетната печалба на Bank of America достига $4,96 млрд., или 41 цента на акция спрямо $4,62 млрд. година по-рано. Изгладената печалба на акция, изключваща счетоводни фактори, възлиза на 42 цента на акция, което е доста над прогнозираните от анализаторите, анкетирани от Bloomberg, 33 цента на акция.

Приходите на банката като цяло растат с 3,1% до $21,6 млрд., а разходите бележат спад от 3,3% до $13,5 млрд. Приходите само от търговия с инструменти с фиксирана доходност растат с 39% до $2,77 млрд., което е значително над прогнозираните от анализаторите $2,2 млрд. За сметка на това приходите от търговия с акции се понижават със 17 на сто до $960 млн. и остават под очакваните $1,2 млрд.

По този начин  Bank of America продължи тенденцията на отчитате на по-добри финансови резултати сред големите американски банки за третото тримесечие. През миналата седмица с по-силни от очакваните резултати изненадаха и от JPMorgan и Citigroup.

Главният изпълнителен директор на Bank of America Браян Мойнихан работи в посока понижаване на разходите в банката от години, докато в същото време се намира в среда на ниски лихви. Сега тази стратегия се отплаща, а в същото време компаниите, работещи на Уолстрийт, печелят от възстановяването в търговията с инструменти с фиксирана доходност. Освен това компанията успява да се отърси от периода, в който трябваше да изплаща огромни суми във връзка със срива на ипотечните облигации по време на Световната финансова криза.

„Постигнахме силен растеж през това тримесечие, оставайки верни на стратегията си за отговорен растеж и фокус върху качеството на връзките ни с клиенти“, каза изпълнителният директор Мойнихан след обявяването на резултатите.

Акциите на  Bank of America поскъпанаха с 1,5% до $16,24 на акция в ранната търговия, след обявяването на резултатите. До петък обаче акциите на втория най-голям кредитор в САЩ бяха поевтинели с 4,9% от началото на годината.

 

Последни новини
Още от Новини