Фабричното производство в САЩ расте

Трети месец на ръст за последните 4 месеца

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Производството в американските фабрики расте за трети път през последните 4 месеца заради повишението при потребителските стоки и строителните материали. Третият месечен ръст от последните четири отчетни периода показва, че налице е възстановяване от продължителната слабост в сектора в най-голямата световна икономика.

В процентно изражение растежът достига 0,2%, показват данните на Федералния резерв. Медианната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за ръст от 0,1 на сто.

Производството започва да се възстановява след като редица фактори работеха против него в САЩ през последните месеци – ниски цени на петрола, силен долар и слаби външни пазари. Заедно с това и потреблението от страна на домакинствата расте, като дава допълнителна подкрепа на сектора.

„Някои от фундаментите започват да се подобряват“, каза Райън Суийт, старши икономист в Moody’s Analytics.

Фабричното производство заема дял от 12% в американската икономика, което го прави един от важните индикатори за общото развитие в САЩ.

Използваният капацитет или капацитетът, на който работят американските фабрики, също нараства – до 75,4% спрямо 75,3% през предходния месец. При потребителските стоки нарастването достига 0,2%, но при бизнес оборудването наблюдаваме спад от 0,2%. Спад има и в производството на машини, но като по-голяма група потребителските стоки успяват да компенсират негативните развития в други сектори на фабричното производство.

 

Последни новини
Още от Новини