Без изненади от инфлацията в еврозоната

Индексът на потребителските цени расте с 0,4% на годишна и месечна база през септември

Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

В инфлацията еврозоната напълно отговори на очакванията, като по този начин въпросителните около евентуалните решения на Европейската централна банка (ЕЦБ) остават налице в пълна сила.

Индексът на потребителските цени за септември бележи ръст от 0,4% на годишна и на месечна база – в унисон с очакванията на икономисти и анализатори, следящи движението на цените в европейския валутен съюз.

И докато на годишна база се запазва стойността на инфлацията от август, на месечна имаме по-сериозно раздвижване, тъй като през август индексът на потребителските цени в еврозоната отбеляза ръст от 0,1%. Месец по-късно ставаме свидетели на ръст от 0,4 на сто спрямо август.
 
Базисната инфлация също отговори на прогнозите, оставайки на ниво от 0,8% през деветия месец от годината.

Въпреки раздвижването в индикатора на месечна база обаче инфлацията в еврозоната остава далеч под целта на ЕЦБ – 2%.

Марио Драги ще трябва да направи допълнителна стъпка в посока увеличаване на стимулите преди да може да помисли за постепенното им премахване, смятат икономисти.

Докато потребителските цени почти не растат, а възстановяването все още е крехко, мнозинството икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще удължи срока на програмата за изкупуване на активи. По-вероятно е това решение да бъде взето през декември, а не на предстоящото в четвъртък заседание на ЕЦБ. Очакванията са срокът на програмата да бъде удължен поне до втората половина на 2017, докато според заложения в момента план тя трябва да приключи в края на март 2017. Дори и през втората половина на 2017 обаче програмата ще бъде преустановена само ако инфлацията в еврозоната е надхвърлила 1,5%, смятат икономистите.

Последни новини
Още от Новини