Алфа Рисърч: Разликата между Цачева и Радев е 8%

Това са двамата най-вероятни кандидати за балотаж

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Бъдещият президент на България ще бъде излъчен на балотаж с голяма вероятност между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и на подкрепения от БСП Румен Радев. Разликата между двамата е 7,9% - 29,3% за Цачева срещу 21,4% за Радев. Така резултатите от допитването на "Алфа Рисърч" в периода от 13 до 16 октомври потвърждават данните и от предишни проучвания. 

На следваща позиция се нарежда Красимир Каракачанов – 8,7%, четвърти остава Ивайло Калфин с 6,8%. Близо до тях се нарежда група от трима кандидат-президенти – Трайчо Трайков (5%), Татяна Дончева (4,5%), Веселин Марешки (3,3%). Традиционният участник в избори Жорж Ганчев и излезлият от НФСБ Велизар Енчев събират малко над 1%. С под 1% лична подкрепа тръгва бившият премиер Пламен Орешарски.

Според проучването желаещите да отидат до урните са се увеличили със 7% в сравнение със септември. Прогнозите са избирателната активност да е около 61% от живущите в България или малко над 3,5 млн. души.

„Алфа рисърч“ определя ефекта от опцията „не подкрепям никого“ като заблуждаващ, но посочва, че делът й не е достатъчен, за да предизвика значим ефект върху резултата от първи тур.

Профилът на ориентиралите се към „не подкрепям никого” избиратели до голяма степен повтаря този на традиционно негласуващите – най-млади, учащи, жители на големите градски центрове.

Според проучването относително най-силен мажоритарен ефект имат кандидатите на малките партии – Ивайло Калфин и Татяна Дончева. Те удвояват резултата на собствените си политически сили, но засега достигат около 5%-6%, които кампанията може да увеличи. Цецка Цачева привлича 75% от симпатизантите на ГЕРБ, но не и от други партии.

Около две трети от гласовете на БСП отиват за Румен Радев, но останалите – към Калфин, Дончева и Каракачанов. Аналогична е ситуацията при Патриотите, чиито симпатизанти се разделят между подкрепа за собствения си кандидат и за други кандидати от този спектър.

Заради взаимната приемливост на кандидатите изходът от балотажа изглежда неясен. На него Цецка Цачева би привлякла допълнително основно симпатизанти от РБ, докато мнозинството от подкрепящите Ивайло Калфин, Красимир Каракачанов, Татяна Дончева и другите по-слаби кандидати биха дали гласа си по-скоро за Радев.

Остава открит въпросът за гласовете на ДПС, 80% от чиито симпатизанти заявяват, че към момента не са решили за кого да гласуват или „не подкрепят никого”.

Последни новини
Още от Новини