301 ще бъдат изборните секции извън България

За президент ще гласуват 34 хил. българи в чужбина

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

34 000 българи, желаещи да гласуват в чужбина, ще могат да дадат вота си в общо 301 секции. Въпреки рекордния брой подадени заявления Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на изборите на 6 ноември в чужбина да бъдат открити 301 секции в 72 страни, пише Investor.bg.

Най-много - по 35 - ще бъдат те в САЩ, Великобритания и в Турция. Това е максималният брой, който позволява законът.

В Испания секциите ще са 27, в Гърция - 13, а във Франция - 10.

Броят на секциите в Италия и Франция е под условие, защото приемащата държава трябва да даде съгласието си за това.

Междувременно през следващата седмица Изборният кодекс отново ще влезе за обсъждане в пленарната зала - три седмици преди датата на самия вот. 

Ще се разгледат три предложения за изменения. Първото е за отмяна на методиката за изчисляване на резултатите от президентските избори, свързани с гласовете "не подкрепям никого".

Второто засяга именно броя на секциите в чужбина, които според предложението на АБВ трябва да бъдат увеличени от 35 на 55. Реформаторите пък настояват за пълното отпадане на ограничението.

Президентът Росен Плевнелиев изрази в неделя готовност да сезира Конституционния съд, ако депутатите не вземат отговорно решение за Изборния кодекс. Той призна, че с казуса с квадратчето "Не подкрепям никого" има проблем.

Последни новини
Още от Новини